Det er projektets formål at styrke vidensgrundlaget for at anvende målrettede, differentierede og omkostningseffektive virkemidler til reduktion af landbrugets kvælstofudledning med fokus på tiltag på dyrkningsfladen. Det er endvidere formålet at bidrage til at skabe grundlaget for en forvaltning af grundvandsressourcen, der tilgodeser både vandmiljøet i vandløbene og landbrugets behov for vand til markvanding. Det er desuden formålet at frembringe et bedre grundlag for at vurdere konsekvenserne af ændret vandløbsvedligeholdelse.
I projektet undersøges det, hvor stor kvælstofudvaskningen er fra rodzonen ved aktuel dyrkningspraksis. Der foretages scenarieberegninger med kendte og nye virkemidler. Der sættes fokus på metoder til kortlægning af kvælstofretentionen for at målrette tiltag til reduktion af kvælstofudledningen og for at finde den mest omkostningseffektive løsning. Der afprøves metoder til kvantificering af afstrømningen af vand gennem dræn. Der iværksættes en undersøgelse af mulige måle- og beregningsmetoder til kvantificering af kvælstofudledningen på mark- og bedriftsniveau. Miljøeffekter og driftsøkonomiske konsekvenser af en kvælstofreguleringsmodel, baseret på målt og beregnet kvælstofudledning, undersøges. Der ses på de administrative krav mv. for påvirkningen af sommervandføringen i vandløb samt på mulighederne for at anvende alternative virkemidler. Det faglige grundlag for de mange konsekvensvurderinger af ændret vandløbsvedligeholdelse evalueres. Endvidere undersøges konsekvenserne af ændret vandløbsvedligeholdelse for drænsystemerne.
Effekten af projektet forventes at være tilvejebringelse af det faglige grundlag for at vurdere perspektiverne for en miljøregulering baseret på grænseværdier for maksimal udledning af kvælstof pr. hektar. Endvidere forventes projektet at skabe grundlaget for en forvaltning af grundvandsressourcen, der bedre tilgodeser både vandmiljøet og landbrugets behov for vand til markvanding. Desuden vil projektet forbedre grundlaget for vurdering af konsekvenserne af ændret vandløbsvedligeholdelse.
Reduktion i kvælstofudledningen
Kvælstofudledningen er siden 2001-2005 reduceret med ca. 10.000 ton. Dvs. at målet i Grøn Vækst næsten er nået uden at de indførte virkemidler har haft effekt. Derfor er virkemidler som randzoner og ekstra efterafgrøder overflødige.
Virkemidler til reduktion af kvælstofudledningen
I to kataloger beskrives en række virkemidler inden for og uden for dyrkningsfladen, som kan mindske udledningen af kvælstof til de kystnære farvande. For hvert virkemiddel er der fokus på effektiviteten, økonomien og den potentielle udbredelse.
Basisanalyse af grundvandets kvantitative tilstand er misvisende
Grundvandets kvantitative tilstand er ifølge ny basisanalyse ringe i næsten alle områder med markvanding. Det er helt misvisende og analysen er ikke fagligt velunderbygget.
Indlæg på DanSeed Symposium 11. marts 2014 på Kobæk Strand, Skælskør.
Konsekvenser af Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger vedr. målrettet kvælstofregulering for sorts- og afgrødevalget
Hvordan kan en ny kvælstofregulering se ud?
Indlæg på Djursland Landboforenings planteavlsmøde 30. januar 2014 i Følle.
Målrettet kvælstof- og arealregulering (LF-modellen)
Indlæg på møde i Miljøstyrelsen 7. februar 2014. På mødet deltog repræsentanter for Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen, NaturErhvervstyrelsen, Energistyrelsen, Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening.
Vandspejlsforhold har stor betydning for afvandingen
En vandløbsforvaltning, der medfører forringelser af vandspejls- og afvandingsforholdene, kan skade drænanlæggene, mindske udbytterne betydeligt, påvirke miljøet og giver driftsmæssige ulemper. Notatet kan indgå i vandrådenes arbejde.
Vurdering af afvandingsmæssige konsekvenser for vandløbsvirkemidler
De forskellige vandløbsvirkemidler har forskellige afvandingsmæssige konsekvenser, som beskrives i dette notat. Notatet kan indgå i vandrådenes arbejde.
Afvandingens betydning for planteproduktionen
Cirka 80 personer var samlet konference om vandløb og vandråd 10. april 2014 på Hotel Comwell, Kolding. Konferencen var arrangeret af Videncentret for Landbrug. Indlægget ” Afvandingens betydning for planteproduktionen” blev holdt.
Afvandingens betydning for planteproduktionen
Cirka 55 personer var samlet til Vandløbskonference afholdt af Østlige Øers Landboforeninger på Sørup Herregård, Ringsted, 24. april 2014. Indlægget ” Afvandingens betydning for planteproduktionen” blev holdt.
Hvad betyder afvandingen for udbyttet?
Følg med i vandstandsmålinger fra afvandingsforsøget i Tokkerup gennem vækstsæsonen.
Projektdeltagelse i Vandløbsforum gruppe 3
Slutleverancen for arbejdet, hvor Videncentret for Landbrug har bidraget med faglige indspil kan ses her (bemærk link i pdf).
Eksempel på målrettet regulering af kvælstofanvendelsen
Et eksempel på, hvordan en målrettet regulering kan virke på en ejendom.
Præsentation: Emissionsbaseret regulering baseret på N-min målinger
Indlæg på Plantekongres 2015.
Præsentation: Emissionsbaseret regulering med dræn- og vandløbsmålinger
Indlæg på Plantekongres 2015.
Emissionsbaseret regulering og anvendelse af dræn- og vandløbsmålinger
Kvælstofregulering baseret på målinger kan sikre en større effekt af virkemidlerne og adgang til nye og billigere virkemidler.
Emissionsbaseret regulering på basis af N-min-målinger om efteråret
Jo større N-min-indholdet (nitrat- og ammoniumkvælstof) er om efteråret, lige før nedsivningen begynder, jo større er risikoen for nitratudvaskning.
Rådata afvandingsforsøg Tokkerup
Her findes alle data fra afvandingsforsøget i Tokkerup.
Kvælstoffrigørelse fra jord og kvælstofoptagelse i vinterhvede over 25 år
En analyse af forsøg med stigende kvælstof til vinterhvede 1990-2014 viser, at kvælstoffrigørelsen fra jord er faldet med 31 kg N, og marginaloptagelsen af kvælstof er steget fra 0,40 til 0,49 kg N pr. kg tilført kvælstof.
Præsentation: Retentionskort og deres betydning for landbruget
Præsentation fra regionale møder 2014.
Oversigt over kortlægning af dræn i 3 oplande
Kort over omfang af dræning i 3 oplande med forskellige jordbundsforhold og dræningsbehov. Indgår i vurdering af datagrundlaget for kortlægning af kvælstofretention på lokal skala.
Afvandingsforsøg Tokkerup
Afrapportering af resultater for vækstsæsonen 2013/14.
Målrettet kvælstof- og arealregulering med udledningskvoter
Beregning af kvælstofudledning på mark- og bedriftsniveau vil indgå i en kvælstof- og arealregulering, der baseres på kvælstofudledningskvoter.
Typetal for kvælstofudvaskning
Typetal for kvælstofudvaskning kan fastsættes for kombinationer af afgrøder, forfrugt, jordtype og klimaområde.
Effekt af kvælstofvirkemidler og håndtering af virkemidler i ny reguleringsmodel
Effekt af virkemidler skal indgå i mark- og gødningsplanlægningen, hvis en ny kvælstofregulering baseres på kvælstofudledningskvoter.
Projekt Optimering af forvaltningen af kvælstof og vand i landbruget
Dræningen i tre deloplande er kortlagt og andelen af drænet landbrugsareal er estimeret. Her findes de drænkort og drænindberetninger, der er indhentet og som ligger til grund for drænkortlægningen.
Projekt Optimering af forvaltningen af kvælstof og vand i landbruget
To GIS temaer, der angiver udtagningslinjer for N-min 2014 på to bedrifter, OP og AA, i oplandet til Norsminde Fjord.
Forhold som har betydning for sedimentation i dræn
Risikoen for sedimentation i drænrør afhænger dels af jordbundsforholdene (tekstur/struktur) og dels af terrænforholdene som fald mv. Drænudløbet skal være frit den største del af året, dvs. at der også stilles krav til oprensningen af vandløbene.
Resultater af kornanalyser 2014
Resultater fra analyse af kornprøver udtaget på Favrgaard og Lyngbyseje 2014. Indgår i datagrundlag for udarbejdelse af kvælstofbalancer og beregning af kvælstofudledning.
Rådata for drænvandsmålinger i projekt ''Optimering af forvaltningen af kvælstof og vand i landbruget'' år 2014
Rådata.
Rådata N-min prøver
Rådata.
Drænkortlægning i Fillerup oplandet ved Odder
Indsamlede data fra kortlægning af dræn i Fillerup oplandet ved Odder. Indgår i vurdering af datagrundlaget for kortlægning af kvælstofretentionen på lokal skala.
Drænkortlægning i opland ved Viborg
Indsamlede data fra kortlægning af dræn i opland ved Viborg. Indgår i vurdering af datagrundlaget for kortlægning af kvælstofretention på lokal skala.
Drænkortlægning i Saltø Å oplandet på Sjælland
Indsamlede data fra kortlægning af dræn i opland på Sjælland. Indgår i vurdering af datagrundlaget for kortlægning af kvælstofretention på lokal skala.
Kvælstofregnskab for Lyngbyseje og Favrgaard 2014
Som en del af grundlaget for måling og beregning kvælstofudledning er der udarbejdet kvælstofbalancer og udvaskningsberegninger på mark- og bedriftsniveau for 2014.